V našej pivnici máme ešte stále zásoby jabĺk, preto som sa tentokrát rozhodla skombinovať pre mňa typicky jesenné chute - jablká a gaštanové pyré. :) Jemné piškótové cesto, sladučké jablká s gaštanovým pyré a svieža kyslastá šľahačka = dokonalá súhra. :)
Potrebujeme:
Na cesto
- 6 vajec
- 180g hladkej múky
- 180g trstinového cukru
- 6 lyžíc oleja
- pol lyžičky vanilkovej esencie
- trochu muškátového orieška
Na jablkovú plnku
- 2kg jabĺk
- vanilku, škoricu, trstinový cukor, citrónovú kôru
- 1ks gaštanového pyré
+ trochu džemu na potretie korpusu
Na šlahačku:
- 500ml smotany na šlahanie
- 500ml kyslej smotany
- hoblinky čokolády na ozdobu
Postup:
Rúru si predhrejeme na 150°C. Bielky si vyšľaháme na najvyšších otáčkach na sneh,a potom postupne zašľahávame cukor. Znížime otáčky a na striedačku pridávame žĺtky, olej a vanilkovú esenciu. Nakoniec vareškou primiešame preosiatu múku s muškátovým orieškom. Cesto vylejeme do vymasteného a múkou vysypaného plechu a pečieme približne 20min.
Jablká si nastrúhame nahrubo. Dáme do hrnca spolu s koreninami, cukrom a citrónovou kôrou, podusíme domäkka a necháme vychladnúť.
Upečený korpus necháme vychladnúť a potrieme džemom, aby nám ho jablká veľmi nepremočili. Vychladnuté jablká zbavíme šťavy a navrstvíme na cesto. Na jablká postrúhame gaštanové pyré.
Vyšľaháme si smotanu, a potom do nej primiešame kyslú smotanu. Hotovou šľahačkou potrieme koláčik a navrch ešte nastrúhame čokoládu. Dáme stuhnúť do chladničky.
Bon appétit :)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára