Chalva je staroveká orientálna pochúťka. Názov vznikol z arabského slova hilwa, čo v preklade znamená sladký bonbón :) Týmto receptom ma inšpiroval Kuchár Pepe. Na prípravu chalvy stačia iba dve suroviny - semienka (slnečnicové, sezamové) a sladidlo. V tomto recepte je pridaná ešte vrstva kvalitnej čokolády, ale ak chcete môžete ju vynechať. Ja som sa do chalvy zamilovala :) Je to ten tip sladkostí bez výčitiek :)
Potrebujeme:
Na 1. vrstvu:
Postup:
Formu 13x5cm (kľudne môžete použiť aj dve nádobky) si vystelieme potravinárskou fóliou/alobalom tak, aby nám prečnievala cez okraje. Slnečnicové semiačka jemne orestujeme na suchej panvici, aby uvoľnili arómu a boli chrumkavejšie. Necháme vychladnúť. Vychladnuté rozmixujeme na kašu a zmiešame s medom. Touto masou vystelieme dno formy.
Čokoládu si rozpustíme a primiešame oriešky. Vylejeme na prvú vrstvu. V chladničke necháme stuhnúť približne 1 hodinu.
Chalvu pomocou fólie vytiahneme z formy a nakrájame na menšie kúsky. Skladujeme v chladničke.
Osobne najradšej obdarovávam jedlými darčekmi. Chalvu môžete zabaliť do potravinárskej fólie,dozdobiť podľa vlastnej fantázie a originálny darček je na svete.
S láskou Domi :)
Potrebujeme:
Na 1. vrstvu:
- 1 hrnček slnečnicových semiačok
- 1/2 hrnčeka medu (ja som použila agáve)
- 100g vysokopercetnej čokolády (ja som mala 74%)
- trochu nahrubo posekaných orechov/mandlí/goji/hrozienok
Môžete ju ochutiť aj vanilkou, kakaom... fantázii sa medze nekladú :)
Postup:
Formu 13x5cm (kľudne môžete použiť aj dve nádobky) si vystelieme potravinárskou fóliou/alobalom tak, aby nám prečnievala cez okraje. Slnečnicové semiačka jemne orestujeme na suchej panvici, aby uvoľnili arómu a boli chrumkavejšie. Necháme vychladnúť. Vychladnuté rozmixujeme na kašu a zmiešame s medom. Touto masou vystelieme dno formy.
Čokoládu si rozpustíme a primiešame oriešky. Vylejeme na prvú vrstvu. V chladničke necháme stuhnúť približne 1 hodinu.
Chalvu pomocou fólie vytiahneme z formy a nakrájame na menšie kúsky. Skladujeme v chladničke.
Osobne najradšej obdarovávam jedlými darčekmi. Chalvu môžete zabaliť do potravinárskej fólie,dozdobiť podľa vlastnej fantázie a originálny darček je na svete.
S láskou Domi :)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára