Korpus:
- 8 vajec
- 8 PL oleja
- 360g práškového cukru
- 400g polohrubej múky
- 1 prášok do pečiva
Sirup:
- maliny
- rumová aróma
- punčová aróma
- citrónová šťava
- práškový cukor
Poleva:
- šťava z malín
- práškový cukor
- rumová aróma
- punčová aróma
+ kyslejší džem (ja som použila
lesnú zmes)
(išpirácia - zdravé torty)
Postup:
Dno tortovej formy si vystelieme papierom na pečenie a okraje jemne
potrieme olejom.
Bielka šľaháme na sneh, keď je už skoro
hotový, postupne pridávame cukor a poriadne šľaháme (po vytiahnutý šľahača
sa musí urobiť na konci špička). Striedavo pridávame vždy jeden žĺtok a jednu
lyžicu oleja. Šľaháme však už na menších otáčkach. Múku zmiešame s kypriacim
práškom a zamiešame do zmesi vareškou. Cesto vylejeme do formy a pečieme
na 170°C. Po upečení necháme korpus vychladnúť a prerežeme ho na tri
časti.
Približne 2-3 hrnčeky malín popučíme
cez sitko a šťavu dáme do hrnca. Pridáme asi 1dcl vody. Podľa chuti
pridáme práškový cukor, punčovú a rumovú arómu. Ak by bola zmes príliš
sladká pridajte citrónovú šťavu. Všetko spolu necháme prevrieť.
Spodnú a vrchnú časť korpusu
potrieme džemom. Stredný plát polejeme polovicou sirupu a potrieme tenkou
vrstvou džemu, aby nám sirup nepresiakol do ostatných vrstiev. Plát položíme
ružovou stranou dolu na spodný plát. Zvyšnou časťou sirupu polejeme aj druhú
stranu stredného korpusu a tiež potrieme tenkou vrstvou džemu. Prikryjeme
posledným plátom.
Šťavu zmiešame s arómami a pridávame
cukor, kým nie je poleva hustá. Zahrejeme, aby sa rozpustil cukor. Necháme
vychladnúť, potom poriadne premiešame a vylejeme na tortu. Tortu
skladujeme v chlade. Najlepšia je na druhý deň.
S láskou, Domi ©
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára