Pavlovaaa :) Taká jednoduchá, a tak dokonalá :) Meno dostala podľa slávnej ruskej baletky Anny Pavlovej. Je populárna predovšetkým v Austrálii a na Novom Zélande a obe tieto krajiny sa roky naťahujú o jej pôvod. Pravdepobne však pochádza zo Zélandu, kde ju prvýkrát upiekol šéfkuchár hotela, v ktorom bola Anna ubytovaná. Inšpiroval sa jej baletnou tutu sukňou zo svetlozeleného hodvábu. Suknu predstavovala snehová pusinka - meringue ozdobená šľahačkou a ovocím. Šéefkuchár použil na ozdobu tortu kiwi, aby bola zelená ako aj Annina sukňa. Torta je na povrchu chrumkavá a zvnútra krásne penová. Ja som do krému pridala aj mascarpone a sirup z ruží. Ozdobiť ju môžete jahodami,malinami... ja som mala doma karambolu :) Prajem dkonalý gurmánky zážitok.
Potrebujeme:
na krém:
Potrebujeme:
- 6 bielkov
- 300g kryštálového cukru
- 2PL kukuričného škrobu alebo vanilkového prášku
- 2PL vínneho/jablčného octu alebo citrónovej šťavy
na krém:
- 250g mascarpone
- 180ml smotanu na šľahanie
- sirup z ruží - cca 2PL (môžete vynechať)
Postup:
Plech si vystelieme papierom na pečenie a predkreslíme si kruh. Bielky so štipkou soli si vyšľaháme dotuha, a potom postupne pridávame cukor a šľaháme, až kým sa nám cukor úplne nerozpustí. Keď už máme leskú bielkovú penu pridáme škrob, ocot a zašľaháme. Hotovú zmes si vylejeme na pripravený plech a uhladíme boky. Sušíme v rúre pri teplote 120°C približne 90min. Upečený korpus si necháme poriand evychladnúť, až potom ho oddelíme od papiera na pečenie. Stačí ak si na krém vyšľaháte šľahačku a dochutíte si ju cukrom alebo vanilkovým luskom. Na krém si vyšľaháme mascarpone,smotanu a sirup a navrstvíme na korpus. Nakoniec už len ozdobíme ovocím a necháme poriadne schladiť v chladničke.
Mmm o tejto torte som už veľa krát počula. Dokonca ju robili aj v Lidl cukrárni s kúskami čokolády. Chutí tak ako penová torta? :)
OdpovedaťOdstrániťMmm o tejto torte som už veľa krát počula. Dokonca ju robili aj v Lidl cukrárni s kúskami čokolády. Chutí tak ako penová torta? :)
OdpovedaťOdstrániťTento komentár bol odstránený autorom.
OdpovedaťOdstrániťNeviem k čomu ju mám prirovnať :) zvonka chutí ako penová,ale vnútri je to skôr ako marshmallows :) Moja mama to prirovnala k vtáčiemu mlieko,ale to som ešte nejedla :)
OdpovedaťOdstrániť