pondelok, 27. októbra 2014

Jablkový koláč s gaštanovým pyré

V našej pivnici máme ešte stále zásoby jabĺk, preto som sa tentokrát rozhodla skombinovať pre mňa typicky jesenné chute - jablká a gaštanové pyré. :) Jemné piškótové cesto, sladučké jablká s gaštanovým pyré a svieža kyslastá šľahačka = dokonalá súhra. :)


Potrebujeme:
Na cesto
  • 6 vajec
  • 180g hladkej múky
  • 180g trstinového cukru
  • 6 lyžíc oleja
  • pol lyžičky vanilkovej esencie
  • trochu muškátového orieška
Na jablkovú plnku
  • 2kg jabĺk
  • vanilku, škoricu, trstinový cukor, citrónovú kôru
  • 1ks gaštanového pyré
+ trochu džemu na potretie korpusu

Na šlahačku:
  • 500ml smotany na šlahanie 
  • 500ml kyslej smotany
  • hoblinky čokolády na ozdobu

Postup:

Rúru si predhrejeme na 150°C. Bielky si vyšľaháme na najvyšších otáčkach na sneh,a  potom postupne zašľahávame cukor. Znížime otáčky a na striedačku pridávame žĺtky, olej a vanilkovú esenciu. Nakoniec vareškou primiešame preosiatu múku s muškátovým orieškom. Cesto vylejeme do vymasteného a múkou vysypaného plechu a pečieme približne 20min. 

Jablká si nastrúhame nahrubo. Dáme do hrnca spolu s koreninami, cukrom a citrónovou kôrou, podusíme domäkka a necháme vychladnúť. 

Upečený korpus necháme vychladnúť a potrieme džemom, aby nám ho jablká veľmi nepremočili. Vychladnuté jablká zbavíme šťavy a navrstvíme na cesto. Na jablká postrúhame gaštanové pyré.

Vyšľaháme si smotanu, a potom do nej primiešame kyslú smotanu. Hotovou šľahačkou potrieme koláčik a navrch ešte nastrúhame čokoládu. Dáme stuhnúť do chladničky.

Bon appétit :)



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára