utorok, 25. novembra 2014

Čokoládovo pomarančový koláč bez múky


Kombinácia čokolády, pomaranča a mandlí... Na to slová nestačia, to musíte ochutnať! :)


Potrebujeme:
  • 250g zmaknutého masla pokrájaného na kocky
  • 300g vysoko percentnej čokolády (ja som použila 200g pomarančovej čokolády Tesco finest a 100g horkej čokolády rovnakej značky)
  • trochu pomarančovej kôry
  • 8 vajec
  • 250g trstinového cukru
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 340g mletých mandlí alebo orechov
  • marhuľový džem
Na polevu
  • 200g čokolády 
  • 100ml smotany na šľahanie 
(inšpirácia-Fiona Cairns)


Postup:



Rúru si predhrejeme na 160°C. Plech s rozmermi 25x25 si vymastíme maslom a dno formy vystelieme papierom na pečenie. 

Vo vodnom kúpeli si rozpustíme čokoládu s maslom, a potom necháme vychladnúť. 

Oddelíme si žĺtky a bielky. Cukor, vanilkový extrakt, pomarančovú kôru a žĺtky si vyšľaháme do peny. Následne primiešame vychladenú čokoládu a šľaháme na nižších otáčkach. Bielky si ušľaháme na tuhý sneh. Do čokoládovej zmesi vareškou zamiešame pomleté mandle, a potom opatrne aj sneh. Zmes vylejeme do formy a pečieme približne 45-50 minút. Koláč je upečený vtedy, keď do neho zapichneme špáradlo a ono zostane čisté. 
Po upečení necháme trochu vychladnúť na plechu, a potom vyklopíme tak,aby sme mali dno koláča hore. Povrch potrieme džemom a vložíme na hodinu do chladničky,aby sa nám koláč lepšie krájal. 

Smotanu si nalejeme  do hrnca a mierne zahrejeme. Smotana nesmie vrieť. Smotanu odstavíme z ohňa a vložíme do nej polámanú čokoládu. Premiešame,kým sa nám čokoláda úplne rozpustí. Necháme chvíľku postáť. 

Po hodine vyberieme koláč z chladničky a pokrájame na kúsky 5x5cm. Každý kúsok polejeme čokoládovou polevou.

Dobrú chuť! :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára