štvrtok, 12. februára 2015

Čokoládovo - malinový tart



Potrebujeme:

Na cesto

  • 100g špaldovej múky (hladkej múky)
  • 150g mandľovej múky (môžete ju nahradiť špaldovou/ hladkou)
  • 80g trstinového cukru
  • 150g studeného masla pokrájaného na kúsky
  • 1 vajce
  • štipka soli



Na malinovú plnku

  • 250g čerstvých malín
  • alebo 250g mrazených malín + cca 3PL kukuričného škrobu + cukor


Na čokoládovú plnku

  • 200ml smotany na šľahanie
  • 200g vysokopercetnej čokolády
  • 25g práškového cukru



Postup:

Múku, trstinový cukor a soľ si preosejeme. Pridáme maslo a rýchlo prstami spracujeme na cesto podobné mrveničke. Potom pridáme vajce a zapracujeme do cesta. Z cesta vytvoríme guľu, zabalíme do fólie/sáčku a uložíme do chladničky aspoň na pol hodiny. Potom si cesto vyvaľkáme medzi dvomi papiermi na pečenie. Formu si vymastíme maslom a vysypeme múkou. Cestom naplníme formu a dno popicháme vidličkou. Uložíme do chladničky na pol hodiny. Rúru si predhrejeme na 180°C. Cesto si prikryjeme papierom na pečenie a posypeme fazuľou, šošovicou alebo keramickými guličkami. Pečieme cca 15 minút. Potom odstránime v mojom prípade šošovicu aj papier na pečenie a pečieme ešte 5-10 minút. Dĺžka pečenia záleží aj od rúry, tak si cesto sledujte. Upečné cesto necháme vychladnúť. 

Ak použijeme čerstvé maliny, tak si ich prekrojíme na polovicu a poukladáme na tart rezom hore. Ja som mala len mrazené maliny. V tom prípade si dáme maliny do malého hrnca, pridáme cukor podľa chuti a solamyl, ktorý si rozmiešame asi v 1dcl vody. Maliny povaríme asi 2 min a necháme zmes vychladnúť. Potom ju rovnomerne rozmiestnime na tart. 

Do malého hrnca si dáme smotanu,maslo a práškový cukor, privedieme do varu a hneď odstavíme z ohňa. Pridáme na kúsky polámanú čokoládu. Chvíľu počkáme, kým nám čokoláda trochu zmäkne, a potom metličkou miešame,až kým sa nám čokoláda úplne rozpustí. Túto zmes vylejeme na malinovú vrstvu a počkáme, kým sa nám schladní na izbovú telotu. Hotocý tart uložíme v chladničke najlepšie celú noc. Môžeme ozdobiť malinami a poprášiť práškovým cukrom.

Je to ozastná mňmka. Dobrú chuť :)


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára