streda, 7. mája 2014

Punčovo-malinová torta

Korpus:
  • 8 vajec
  • 8 PL oleja
  • 360g práškového cukru
  • 400g polohrubej múky
  • 1 prášok do pečiva

Sirup:
  • maliny 
  • rumová aróma
  • punčová aróma
  • citrónová šťava
  • práškový cukor

Poleva:
  • šťava z malín
  • práškový cukor
  • rumová aróma
  • punčová aróma
+ kyslejší džem (ja som použila lesnú zmes)

(išpirácia - zdravé torty)

Postup:

Dno tortovej formy si  vystelieme papierom na pečenie a okraje jemne potrieme olejom.
Bielka šľaháme na sneh, keď je už skoro hotový, postupne pridávame cukor a poriadne šľaháme (po vytiahnutý šľahača sa musí urobiť na konci špička). Striedavo pridávame vždy jeden žĺtok a jednu lyžicu oleja. Šľaháme však už na menších otáčkach. Múku zmiešame s kypriacim práškom a zamiešame do zmesi vareškou. Cesto vylejeme do formy a pečieme na 170°C. Po upečení necháme korpus vychladnúť a prerežeme ho na tri časti.

Približne 2-3 hrnčeky malín popučíme cez sitko a šťavu dáme do hrnca. Pridáme asi 1dcl vody. Podľa chuti pridáme práškový cukor, punčovú a rumovú arómu. Ak by bola zmes príliš sladká pridajte citrónovú šťavu. Všetko spolu necháme prevrieť.

Spodnú a vrchnú časť korpusu potrieme džemom. Stredný plát polejeme polovicou sirupu a potrieme tenkou vrstvou džemu, aby nám sirup nepresiakol do ostatných vrstiev. Plát položíme ružovou stranou dolu na spodný plát. Zvyšnou časťou sirupu polejeme aj druhú stranu stredného korpusu a tiež potrieme tenkou vrstvou džemu. Prikryjeme posledným plátom.


Šťavu zmiešame s arómami a pridávame cukor, kým nie je poleva hustá. Zahrejeme, aby sa rozpustil cukor. Necháme vychladnúť, potom poriadne premiešame a vylejeme na tortu. Tortu skladujeme v chlade. Najlepšia je na druhý deň. 

S láskou, Domi ©

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára