pondelok, 12. januára 2015

Čokoládový tart so slaným karamelom

Tento tart je sladká bomba... explózia čokolády :) Milovníci čokolády si prídu na svoje :)


Slaný karamel, veľa kvalitnej čokolády a šľahačka - chute, ktoré spolu krásne hrajú :) 

Slaného karamelu je tam minimum, ale pri každom súste som si práve ten najviac vychutnala. :) Ak ste ešte neskúšali slanú verziu karamelu, nebojte sa. Soľ nepocítite. Len sa ešte viac vyzdvihne chuť karamelu.

Počas prípravy treba čakať, kým sa napr. chladí cesto, tuhne krém... Ja som tieto pauzy veľmi užitočne využila na upratovanie špajze, ktorá je preplnená mojimi pekárskymi pomôckami. :D 


Potrebujeme

Na cesto:
  • 250g hladkej múky
  • 30g najemno pomletých mandlí
  • 150g studeného masla pokrájaného kocky
  • 80g kryštálového cukru
  • trochu vanilkovej esencie
  • štipka soli
  • 1 vajce

Na slaný karamel:
  • 70g kryštálového cukru
  • 70g smotany na šľahanie
  • 1 ČL masla
  • štipka soli

Na čokoládový krém:
  • 500ml smotany na šľahanie
  • 400g kvalitnej vysokopercentnej čokolády (alebo horkej)

Na šľahačku:
  • 2 smotany na šľahanie
  • 2PL práškového cukru

Postup:

Všetky suroviny na cesto spracujeme, cesto zabalíme do fólie a uložíme do chladničky na 30 minút. Cesto vyberieme, trochu si ho pomúčime a rozvaľkáme. Potom ním pokryjeme dno a aj boky tortovej formy s priemerom 24cm. Cesto popicháme vidličkou, opäť prikryjeme fóliu a uložíme do chladničky na minimálne 30 minút. Rúru si predhrejeme na 190°C. Cesto vyberieme z chladničky, odstránime fóliu a pečieme cca 25 minút. Po upečení necháme vychladnúť a potom korpus vyberieme z formy.  

Na karamel si dáme do hrnca cukor a na miernom ohni zahrievame. Občas premiešame a čakáme, kým sa nám cukor úplne rozpustí a vytvorí sa nám zlatohnedý sirup. Potom pridáme maslo. POZOR, začne to všetko bublať. Miešame, kým sa nám maslo nerozpustí. Rovnaký proces nasleduje aj so smotanou. Miešame,kým sa nám všetko nespojí na hladkú karamelovú omáčku. Karamel potom vylejeme do korpusu a dáme na chvíľu do chladničky. 

Zatiaľ si pripravíme čokoládový krém. Čokoládu si polámeme na kúsky. Smotanu a maslo si dáme do malého hrnca. Privedieme k varu a ihneď odstavíme. Pridáme polámanú čokoládu. Chvíľu počkáme, aby nám čokoláda trochu zmäkla, a potom miešame, kým sa nám čokoláda úplne nerozpustí. Miešame do vychladnutia. Nalejeme do korpusu na karamelovú vrstvu. Necháme poriadne stuhnúť v chladničke 24 hodín. 

Potom si už len vyšlaháme šľahačku s cukrom, navrstvíme na tart, nachvíľu možeme dať ešte schladiť. Posypeme kakaom a servírujeme. :)

Dobrú chuť :)






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára