pondelok 23. februára 2015

Pavlova torta

Pavlovaaa :) Taká jednoduchá, a tak dokonalá :) Meno dostala podľa slávnej ruskej baletky Anny Pavlovej. Je populárna predovšetkým v Austrálii a na Novom Zélande a obe tieto krajiny sa roky naťahujú o jej pôvod.  Pravdepobne však pochádza zo Zélandu, kde ju prvýkrát upiekol šéfkuchár hotela, v ktorom bola Anna ubytovaná. Inšpiroval sa jej baletnou tutu sukňou zo svetlozeleného hodvábu. Suknu predstavovala snehová pusinka - meringue ozdobená šľahačkou  a ovocím. Šéefkuchár použil na ozdobu tortu kiwi, aby bola zelená ako aj Annina sukňa. Torta je na povrchu chrumkavá a zvnútra krásne penová. Ja som do krému pridala aj mascarpone a sirup z ruží. Ozdobiť ju môžete jahodami,malinami... ja som mala doma karambolu :) Prajem dkonalý gurmánky zážitok. 



Potrebujeme:

  • 6 bielkov
  • 300g kryštálového cukru
  • 2PL kukuričného škrobu alebo vanilkového prášku
  • 2PL vínneho/jablčného octu alebo citrónovej šťavy


na krém:

  • 250g mascarpone
  • 180ml smotanu na šľahanie
  • sirup z ruží - cca 2PL  (môžete vynechať)
Postup:

Plech si vystelieme papierom na pečenie a predkreslíme si kruh. Bielky so štipkou soli si vyšľaháme dotuha, a potom postupne pridávame cukor a šľaháme, až kým sa nám cukor úplne nerozpustí. Keď už máme leskú bielkovú penu pridáme škrob, ocot a zašľaháme. Hotovú zmes si vylejeme na pripravený plech a uhladíme boky. Sušíme v rúre pri teplote 120°C približne 90min. Upečený korpus si necháme poriand evychladnúť, až potom ho oddelíme od papiera na pečenie. Stačí ak si na krém vyšľaháte šľahačku a dochutíte si ju cukrom alebo vanilkovým luskom. Na krém si vyšľaháme mascarpone,smotanu a sirup a navrstvíme na korpus. Nakoniec už len ozdobíme ovocím a necháme poriadne schladiť v chladničke. 

4 komentáre:

  1. Mmm o tejto torte som už veľa krát počula. Dokonca ju robili aj v Lidl cukrárni s kúskami čokolády. Chutí tak ako penová torta? :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mmm o tejto torte som už veľa krát počula. Dokonca ju robili aj v Lidl cukrárni s kúskami čokolády. Chutí tak ako penová torta? :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Neviem k čomu ju mám prirovnať :) zvonka chutí ako penová,ale vnútri je to skôr ako marshmallows :) Moja mama to prirovnala k vtáčiemu mlieko,ale to som ešte nejedla :)

    OdpovedaťOdstrániť