štvrtok, 3. júla 2014

Scones

Scones sú tradičné anglické koláčiky. Najlepšie chutia čerstvé s čajom alebo mliekom. Podávajú sa s džemom a tzv. "zrazenou" smotanou - clotted cream.  V našich obchodoch ju však nedostanete, a preto som ju nahradila vyšľahanou šľahačkou. Ich príprava je veľmi rýchla a jednoduchá. Verím, že si pochutnáte. S láskou Domi! :) 

Potrebujeme:

  • 450g špadlkovej/ hladkej múky
  • prášok do pečiva
  • štipku soli
  • 100g studeného masla
  • 270ml cmaru
  • 85g práškového cukru + trochu do krému
  • vanilku
  • hrozienka
  • smotanu na šľahanie
  • vajce
Postup:

Hrozienka si namočíme do vody a necháme napučať. Múku zmiešame s kypriacim práškom,soľou a vanilkou. Maslo pokrájame na kúsky, pridáme k múke a prstami vytvoríme hmotu podobnú mrveničke.Ku zmesy pridáme práškový cukor a opäť spracujeme prstami. Pridáme hrozienka a cmar. Teraz už poriadne premiešame iba nožom, kým nám nevznikne cesto. Cesto si vyvaľkáme asi hrúbku 3cm a vykrajujeme kolieska. Ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Scones ešte potrieme vajíčkom a pečieme dozlatista približne 15 min pri teplote 170°C. 

Smotanu vyšľaháme s trochou prášku do pečiva. Upečené scones necháme vychladnúť a potom pozdĺžne rozkrojíme. Potrieme džemom a smotanou. 

Dobrú chuť! :)


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára